Zbog čega je VAŽNO gvožđe i KAKO rešiti problem ANEMIJE

Po prirodi sam malokrvna. Kada sam prvi put bila u drugom stanju morala sam pijem suplemente gvožđa kako bih nadomestila nedostatak. U ovoj trudnoći imam isti problem. Čim je beba počela da uzima svoje, i ono moje malo nije mi ostalo  🙂 – a to može biti veliki problem.

Ponovo pijem kapsule sa gvožđem i to sa sobom povlači mnogo toga nepriijatnog. Kada mi je Tanja Olajdžija, nutricionsta, pisala i poslala sjajne predloge kako bi mogla mene i vas da posavetuje kada je u pitanju ishrana, prva tema koja mi je pala na pamet je upravo gvožđe. Želela sam da neko stručan kaže tačno zbog čega je važno, koliko i na koji način bi trebalo da ga unosimo. Tanja me je oduševila stilom pisanja i verujem da će ovo i za vas biti jedan koristan i u isto vreme zanimljiv tekst. Očekujte i nastavak!

U međuvremenu, ukoliko imate pitanja za Tanju, obratite joj se putem maila : tolajdzija@gmail.com

Kakvo gRožđe i šta će mi?

Uz odavanje počasti tom slatkom, divnom voću, danas ćemo ipak govoriti o drugoj temi. Ne, ne o gvozdenim šrafovima, ekserima, polugama itd. Mada, i to je oblik gvožđa. Ali šta je sa tim gvožđem u našem organizmu, na šta mislimo i zašto mislimo o tome?

Da bi naš sistem radio potrebno je da mu damo energiju (iliti omražene kalorije); i to zahvaljujući modernom društvu danas svi dobro znamo i kalkulišemo na razne načine. Međutim, gorivo za organizam uz kalorije jesu i esencijalne aminokiseline, masne kiseline, vitamini i minerali. E, tu smo!

Gvožđe (Fe) je jedan od osnovnih minerala, oligoelemenata, koga organizam ne može sam stvoriti, što znači da ga moramo uneti hranom, kako je bez njega nemoguće odvijanje mnogih važnih procesa u našem organizmu. Samo jedna od ključnih uloga gvožđa jeste dopremanje kiseonika do srca, pluća, do svake ćelije u našem telu. Znamo da je kiseonik prosto neophodan za život, tako da slobodno možemo zamisliti gvožđe (koga ćemo odmila zvati „Vožd“) kako nosi molekul kiseonika vredno, čitrav dan, čitav život, kroz naš organizam.

Foto: vreme.com

Šta se dešava kad nema Vožda i gde da ga nađem?

Svi znamo da su posledice nedostatka gvožđa razni oblici anemije, ali da li ste znali da hroničan umor, nedostatak koncentracije, malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, opadanje kose, nesanice takođe mogu biti uzrokovane nedostatkom gvožđa?

Ako Vas muče navedena stanja možda biste mogli porazmisliti da povećate unos hrane bogate gvožđem. Mesta okupljnja Voždova su:

 • Džigerica (pileća)
 • Ostrige, sardine, tuna
 • Crveno meso
 • Jaja (žumance)
 • Integralni pirinač, ovsena kaša, mekinje
 • Orašasti plodovi, susam, golica
 • Sočivo, pasulj, leblebije, soja
 • Tamno zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj), brokoli
 • Cvekla
 • Kakao, crna čokolada
 • Tofu
 • Peršun, kurkuma, origano,
 • Suvo grožđe, suve kajsije, šljive
 • Suplementi (za velike deficite I u posebnim stanjima su veoma korisni, no to je VIP klub u kom se Voždovi okupljaju, te da biste ih tu našli morate se konsultivati sa nadređenim licima u belim mantilima. Ovi su Voždovi, znate, malo nervozni, te ih nije dobro koristitit na svoju ruku! Samo jedna od njihovih “nezgodnosti” vezuje se za zatvor. (Da, da, onaj zatvor! O tome ćemo upravo i ćaskati u narednom tekstu.)

Foto: womenshealthmag.com

Da li Vožd može sam?

Ako sad mislite “ali ja već unosim sve te namirnice i opet imam problema sa gvožđem”; ja kažem OK, sasvim moguće. Vožd jeste jak,ali nije svemoguć, čak iI njemu je potrebna pomoć! Da bi odneo kiseonik na cilj (a on je težak, znate), Vožd ga ne može nositi u rukama, potreban mu je ceger! Ceger ili Vitamin C je neophodan za apsorpciju gvožđa u našem organizmu! Mnogi suplementi gvožđa ga već imaju u svom sastavu, ali najbolje je uneti ga hranom. Ne štedite na citrusima i drugim izvorima ovog sjajnog vitamina, posebno sada u vreme prehlada i virusa!

Foto: coolinarika.com

Samo neke od ideja kako ćete najbolje kombinovati Voždove i cegere jesu:

 • Riba prelivena limunom
 • Smutiji od zelenog lisnatog povrća i citrusa
 • Rižoto sa ljutim papričicama…

Ko ometa Voždove?

Kao i uvek u istoriji, Voždovi ne mogu vladati bezbrižno, opasnosti vrebaju sa svih strana! Kmetovi obično ne vole Voždove, nazovimo to ljubomorom, valjda žele njihov status, važnost koju oni (uz dužno poštovanje, ipak nemaju). Kmetovi su fitati (integralne žitarice, kupus, vlaknasto povrće), kao i polifenoli (kafa, čaj); oni znatno mogu smanjiti apsorpciju gvožđa u našem organizmu!

Znam da sada mislite, ali to je zdravo! Šta onda da jedem? Da, to jeste zdravo, i jedite kupus, samo (kao i u svemu) nemojte preterivati. Umerenost i balans su ključ uspeha, uvek, za sve u životu, to nikada ne zaboravite.

Uskoro se čitamo na temu kako izbeći zatvor (česta posledica kad pojačate Voždove, naročito one iz VIP kluba); a do tada, dok spremate džigericu i spanać častite se jednom lepom limunadom!

Foto: haoss.org

Tatjana

2 Comments

 1. Draga Tatjana, meni je pomoglo konzumiranje semena koprive sa medom i cedjeni sok od cvekle, sargarepe, jabuke, limuna i meda. Pozdrav!

 2. Napisano odlično i razumljivo svima, vrlo korisni i pravi saveti! Čuvajte zdravlje i budite srećni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *