OPSTIPACIJA ili KAKO izaći iz ZATVORA

U prethodnom tekstu “Zbog čega je važno gvožđe i kako rešiti problem anemnije”(klik na LINK) divne Tanje, nutricionsite, napomenula sam u uvodu da imam problema sa nedostatkom gvožđa. Kako pijem suplemente, i u prethodnoj i u ovoj trudnoći javio se problem opstipacije.

Ne bih detaljisala o ovom problemu, ko se suočio zna vrlo dobro da nije prijatno! Ukoliko imate sličan problem pročitajte novi Tanjin tekst, jednako koristan, zanimljiv i čitljiv, kao i prethodni.

Sva vaša pitanja za Tanju postavite joj lično, tako što ćete joj se obratiti joj se putem maila : tolajdzija@gmail.com

Sigurna sam da će moći da vam pomogne kada su u pitanju ishrana i zdravlje!

Upomoć, u zatvoru sam!

Foto: encrypted-tbn0.gstatic.com

OK! Sećate se priče o VIP voždovima koje ponekad moramo pozvati u pomoć (suplementacija Fe) u posebnim stanjima? Iako su nam oni nekad neophodni, rekla sam već da umeju biti nezgodne naravi… pomognu oni u nedostatku gvožđa, ali… može se desiti da nas „stave iza rešetaka“. A ko god je bio tamo, uhh… zna da nije prijatno!

U nastavku teksta bavićemo se tom temom, šta preduzeti u toj situaciji, kako umilostiviti voždove i biti slobodan?

Moj izbor opet će biti priroda, posebno imajući u vidu decu, trudnice i pojedina hronična stanja, gde uzimanje tableta baš i nije poželjno, a s druge strane, imajući u vidu da se problemi konstipacije i opstipacije savršeno mogu rešiti ishranom!

Pa, da krenemo… Kako izaći iz zatvora? Jedna je magična reč koja Vam je potrebna… VLAKNA! Ne možete to sami, biće Vam potrebna sva vlastela (vlakna) koje se možete setiti, kako bi Vas što pre izvukla iz neprijatne situacije. Smešno, vožd Vas pošalje iza rešetaka, a vlastela izbavlja… (još jedan dokaz njihovih delikatnih karaktera iliti važnosti balansa svih nutrijenata i hranljivih sastojaka u Vašem organizmu).

A ko je ta vlastela?

Posebni su to ljudi, zaista, ne bi se zvali vlastelom tek tako! A gde je naša vlastela?

  • Svo voće i povrće koje možete zamisliti! Najbolje je da ga konzumirate sirovo, često je ova prva linija odbrane sasvim dovoljna da pomogne (ljudi danas, nažalost, unose veoma malo svežeg voća i povrća, te se okreću isključivo prerađenoj, nutritivno siromašnoj hrani).
  • Drugo jednostavno rešenje je pravilna hidracija! Unosite li dovoljno vode? Znam, znam, svi „stručnjaci“ danas dosađuju savetima: pijte, pijte, pijte vodu… ali, zaista, zapitajte se, pijete li je dovoljno?!

Foto: zena.blic.rs

 

  • Integralno, integralno i samo integralno. Sve žitarice koje nisu pšenica. Dobar izbor su ovsene kaše, gde možete dodati sjajne čia semenke, klice, golicu, lan, susam, orašaste plodove i ostale divote!
  • Ukoliko već imate naviku da jedete salatice, a i dalje ste u problemu, onda obratite pažnju na lisnato zeleno povrće: kupus, zelena salata, kelj, blitva, spanać; voće bogato sorbitolom (jabuke, kruške, breskve, šljive)
  • Sledeća linija odbrane jeste suvo voće! Šljive i smokve u kombinaciji često daju željeni rezultat, a dobra ideja je i da ih skuvate u vidu kompota, te popijete sokić, a voćke pojedete.

Foto: upload.wikimedia.org

 

  • Mekinje sjajno rešavaju stvar! Napomena da obratite pažnju na količinu, posebno u početku, ne preterujte (može doći do grčeva i drugih neprijatnosti).
  • Psilijum, jedna od novih, popularnih namirnica na našim prostorima, no svu slavu i zaslužuje! Prirodno rešenje koje će Vam, garantujem, doneti olakšanje!
  • Lan, čudotvoran nije, ali pomoći može, a uz to je jako zdrav i koristan za mnoge druge procese u organizmu, s toga navalite na lan! Preporuka je da ga dodate u musli (sveže iskrckan, polu mleven), ili da ga pustite da nabubri preko noći, te ga tako konzumirate (može u kefiru, kiselom mleku…).
  • Fizička aktivnost, znate već sve… Gym power!
  • Magnezijum, jedini suplement koji Vam mogu preporučiti uz garanciju stopostotne bezbednosti i bez nus efekata jeste Mg! Čini čuda, verujte! No, njega lako možete uneti i kroz mineralnu vodu, da ih ne reklamiramo, ali znate već šta se nudi na tržištu. Takođe, od suplemenata najbolji je onaj „naš“ što ide direktno pod jezik i bolje se apsorbuje od tabletica.

Foto: 4.bp.blogspot.com

Eto kratkog tutorijala How to get away (and never come back). Krenite po stavkama, neka će upaliti, obećavam!

Ako imate još neku ideju, volela bih da je podelite i takođe me zanima koja od ovih stavki je Vama efikasna? Poštujte ovih par pravila o unosu svežeg povrća, voća, tečnosti, fizičke aktivnosti… nije teško, a kako kaže Ciceron: Svi se pokoravamo zakonima da bismo bili slobodni.

(Mislim da se u ovom slučaju pokoravanje višestruko isplati ).

Do sledećeg čitanja,

Foto: sd.keepcalm-0-matic.co.uk

P.S. Pišite koje biste teme voleli da obradimo, kao i to da li Vam je koristan i da li Vam se dopada ovakav šaljiv stil pisanja, ili bi bilo bolje da ga malo „ponaučimo“? Takođe imate moj mejl za sva pitanja, kao i za one koji bi voleli izradu individualnog plana ishrane koji jedini donosi garantovane rezultate!

Pozdravljam Vas i odoh da navalim na moju ovsenu kašicu!

Tatjana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *